2020-07-07 08:14:42• hírek • Fizetett tartalom

Júliusban új neurológus csatlakozik a Korall Klinika csapatához

Újabb szakorvossal bővül a Korall Klinika csapata, hiszen júliustól immár Nedia Straut neurológus is csatlakozik Szatmárnémeti egyik legnépszerűbb magánklinikájának munkaközösségéhez.

A Tulcea megyéből származó doktornő Marosvásárhelyen végezte az orvosi képzést, majd 2010-ben ugyanitt helyezkedett el rezidensként. Nyolc hónappal később Nedia Straut úgy döntött, Németországban mélyíti el a korábban megszerzett tudását, s bár eleinte csak egy féléves gyakorlatról volt szó, irányító orvosa olyannyira elégedett volt munkájával, hogy tovább is marasztalta, s szerződését meghosszabbították. Végül 2019-ben a doktornő úgy döntött, hazatér Romániába, és a nyugati orvostudomány terén nyert tapasztalatait a hazai páciensek szolgálatába állítja.


A külföldön eltöltött évek alatt Nedia Straut főként a kórház Stroke és Post-Stroke osztályán tevékenykedett, tehát leggyakrabban olyan felnőtt korú páciensekkel foglalkozott, akik iszkémiás vagy vérzéses stroke-on estek át.


Amit a stroke-ról tudni érdemes

Stroke-ról, vagy ahogyan a népnyelv emlegeti, szélütésről leggyakrabban akkor beszélünk, amikor az agy valamely részének vérellátása egy érszűkület vagy embólia miatt megszűnik (ez az ún. iszkémiás stroke), de ugyancsak ide tartozik az az eset is, amikor vérzés lép fel (vérzéses stroke). Attól függően, hogy mely agyi területet érintette az elhalás, a tünetek is széles skálán mozognak: felléphet beszédzavar, mozgási zavar, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, a végtagok ügyetlenné válása, látászavar, nyelési nehézség, légzési zavar, forgó jellegű szédülés, hányinger vagy épp egyensúlyzavar. Legyen szó bármelyikről, a korai kezelésnek kardinális szerepe van, hiszen ezáltal jelentős mértékben csökkenthető a visszamaradó tünetek súlyossága. Ha tehát valamelyik tünetet véli tapasztalni magán vagy valamelyik szerettén, azonnal forduljon orvoshoz.


Az ideggyógyász a tünetek és a társbetegségek feltárása, valamint az első vizsgálatok után előzetes diagnózist állít fel, melyet az olyan kiegészítő vizsgálatok, mint például a CT vagy MRI, alátámasztanak vagy épp megcáfolnak. A kórmeghatározás után pedig – amennyiben közvetlen életveszély már nem fenyegeti a pácienst – a maradványtünetek minimalizálása és a stroke megismétlődésének prevenciója, azaz megelőzése kerül előtérbe.


A stroke kapcsán számos kockázati tényezővel számolhatunk, melyek közül kiemelendő a növekvő életkor, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint, az érelmeszesedés, de akár az olyan mindennapi szokásaink is, mint a cigarettázás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód vagy a stressz. Fontos tudni továbbá, hogy egy korábbi stroke szintén növeli egy újabb agyérkatasztrófa bekövetkeztének esélyét, épp ezért nagyon fontos, hogy a rizikófaktorként számontartott betegségeket megelőzzük, vagy ha már kialakultak, akkor kordában tartsuk őket. A maradványtünetek csökkentése mellett ebben is kiváló segítségünkre lehet az ideggyógyász.


Természetesen Nedia Straut szakorvos a németországi kórházban eltöltött évek alatt nem csak stroke-on átesett betegekkel került kapcsolatba, hiszen olykor az elvégzett vizsgálatok széles skálája teljesen más problémákat tárt fel. Megemlíthetjük például a sclerosis multiplexként, vagy rövidebben, csak SM-ként ismert betegséget, de a teljesség igénye nélkül kiemelhetjük a paraneopláziás szindrómát (daganatos tünetegyüttes), a konvulzív, tehát görcsös szindrómákat, a degeneratív, főként demens betegségeket, vagy épp a diabétesz, alkoholizmus, urémia vagy vitaminhiány miatt kialakuló polineuropátiákat is.


A fiatal specialista tehát németországi tapasztalataival felvértezve, magabiztosan vág bele itthon is a gyógyításba. A szatmáriaknak pedig igencsak örömteli hír ez, hiszen Nedia Straut júliustól a Korall Klinika szakorvosi gárdáját erősíti, így bármikor felkereshetjük, ha egy megbízható, a nyugati orvostudomány ismeretanyagával és tapasztalataival is rendelkező neurológushoz fordulnánk panaszainkkal.  Amennyiben szeretne vizsgálatra jelentkezni a Korall Klinika új neurológusához, egyeztessen időpontot a 0361 412 037-es telefonszámon, vagy látogasson el személyesen a klinikára, melyet az Eroii Revoluţiei tér 22. szám alatt talál meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: